sarışınlar üzerine.

Genellemelerden nefret ediyorum. Tiksiniyorum. Bütünün bölünme zorunluluğu varmış gibi bölünüp, her birine bir kılıf giydirilmesi kimsenin zoruna gitmiyor. Herkes herkesi kendi çapınca çemberlere yerleştiriyor. Amma kolay iş.

Ciddi yahut değil, bir argümanın karşısına genellemeler getirmek, onun antitezini oluşturmaz. Bir fikrin yoksa, fikir beyan etmezsin. Bu daha basittir. Susmak. Bugün susarsın, yarın gider öğrenirsin, öteki gün konuşuruz. Bu süreç içinde, sunacağın argümanın kalitesini artırırsın. Sahte bir ego tatmininden daha ötesini getirir en azından.

"Kadınlar karmaşıktır." "Erkekler öküzdür." ... Hayır, burada cinsiyet hiyerarşisi yapacak değilim. Çok iyi biliyorum ki eğer bir kaç şey yazacak olsam, biri çıkıp "feminist" diyecek; eminim ki genelleyecek. Değil midir, kadın haklarına dair üç beş kelam laf etsen feminizmden dem vuranın çok olur. "Erkek" sözcüğüyle başlarsın cümleye, devamını dinlemez, onları güç simgesi olarak algıladığınla falan yargılar. Bu uzar gider. Genelleme, yaftalama gırla.

Ne diyordum... Kadınlar karmaşıkmış. Hangi kadınlar bunlar? Bayramdan bayrama görüştüğün akrabaların mı, böbürlene böbürlene anlattığın eski sevgililerin mi, dizilerde filmlerde gördüğün "prototip"ler mi, salak- kadın dergilerinde anlatılanlar mı, dolmuşta yer verdiğin mi, bakkalın karısı mı, Ayşe Arman mı? Kim lan karmaşık olan? Neye göre karmaşık? Neresi karışmış? N'olmuş, nesini çözemedin? Sen neyi çözdün de daha? Türk kadını mı? Avrupadakiler mi? Kayseridekiler mi? Hangileri?

(Masumiyet'ten;

"Ortağım mısın lan, #?&%*")

Demiyorum ki regresyon oluştur, bana bir oran ver; "erkeklerin yüzde sekseni duygusuz" de falan. Bu tarz bir bilgiye ihtiyacı olmak nasıl bir durum, onu kestiremiyorum, ama meraklısı vardır mutlaka. Diyorum ki, nereden biliyorsun? Hepsini aldın karşına, anasını satayım tek tek baktın. Oldu.

"78'liler salak oluyor." Deme yahu? Ne bildin? Neye göre, 79 jenerasyonu sudoku çözmeden uyuyamayanlardan mı ibaret?

Bu yakıştırmaların nasıl bu kadar rahatlıkla kullanıldığını anlayamıyorum arkadaş. Çoğunluğu arkana almış olmak güç veriyor, bu anlaşılabilir bir durum; ama mantıksız. Siz gençler yok mu... Eee? Çok şeysiniz... Ne lan? Biz kimiz? Ben, abim, bi de yufkacının oğlu Kadir mi? Gençlik bizmişiz lan Kadir, çıkar eldivenleri, gidiyoruz!!


Genellemeler en çok da bir savunma aracı olarak kullanılıyor, bu da yetmiyormuş gibi savunmanın niteliğini artırdığı gibi yaygın bir inanış var. Bak yahu. Vallahi kolay iş. Salla gitsin.

-Bu odanın hali ne? Başaklar titiz olur!

Başaklar kim ya?! Astrolojiden hazzetmediğim yetmiyor, bir de beni de katıyor o sınıfa. Başaklar. Ben onlardan değilim arkadaş, beni ayır. Beni tenzih et. Bana kirli konuş... Doğru konuş lan, ağzını topla!

Şunlar şöyledir, bunlar böyledir, siz şu türlüsünüz, onlar bu türlüler, hepiniz aynısınız, hiçbiriniz şöyle şöyle değilsiniz bıdıbıdıbıdı.

Niteliksiz kişisel sınıflandırmalar. Aman arkadaş, beni karıştırmayın da, istediğiniz haltı genelleyin. Kendimi tenzih ediyorum.

7 yorum

Yasin dedi ki...

çok feminist olmuş...
Şaka bi yana sonuna kadar destekçinim genellemeyin arkadaşım...

Cem dedi ki...

atarlanmalarına hastayım senin ya XD ayrıca mavi gözlüler zeki oluyomuş diyolar buna ne diyorsun?? :D

ebruhu. dedi ki...

eyvölleh!

cem, çakallıklar falanlar. :D samuraylar aslında dragonmuş oluum. :D

FFatiHH dedi ki...

çok sevdim ben bu yazıyı. "zaten ben çok severim yazıları"

ebruhu. dedi ki...

teşekkür! -arada bilgi vardı, çaktım.-

Göksel dedi ki...

genellemeler GENELDE doğrudur da, kullanan kişi gerizekalı olunca problem oluyor. mesela; kadınlar karmaşıktır, kesin sen de öylesin dersem gerizekalıca olur. senin problemin önyargı evlat, genellemeler değil.

evet, döndüm.

ebruhu. dedi ki...

"herkesin önyargıyla problemi mutlaka vardır." (!)

bu cümle de bir genellemedir mesela. ben bunu diyen adamın önüne geçip, yüzüne doğru NE BİLİYON LAN diye höykürmek isterim. hatta senin deyimini kullanırım, çok biliyon bok biliyon derim.

dönüşün muhteşem olsun!