bir sosyal ilişkiler uzmanı olarak ebru

Selamlaşmalar,karşılaşmalar,ayak üstü sohbetler..Ben bu tür şeyler esnasında oldukça gerilen biriyimdir.Yani çok da sistematik bi düzenim yok bunlarla ilgili ; var mı ki düzeni olan ? Yoksa da, bi karşılaşma esnasında her şeyi belirli bi yörüngede yapan insanlar bunu nasıl becerir ki? Tamam çok nevrotik belki de ama tanımadığım bir insanla aynı ortamda ilk izlenimleri edineceğim zaman benden telaşlısı olamaz.İnsan seviyorum ben , insancılım ,orada bir problem yok ; sadece bu insan tanımadığım biriyse düşünülmesi gereken ne kadar çok şey var.Of.

Tanımadığım biri, ortak tanıdık sayesinde tanıdığım biri olur çıkar ama bu bu kadar kolay değil.Bir kere ortak arkadaşlar lafa tutuşunca sizi tanıştırmayı atlarlar , siz de ya armut gibi konuşmayı dinler ,yalancıktan gülümsersiniz ; ya da uzaklara bakar,telefonla ilgilenir ilgisiz görünürsünüz.Yahut iki modern insan gibi kendiliğinizden tanışırsınız.İşte bu noktada üç seçenek var :

1-Yeni tanışılan insana uzaktan isim sorulur , onun da ismi alınır , memnun oldum tebessümü yapılır.

2-Yeni tanışılan insana el uzatılır , sıkı ve ya gevşek bi tokalaşma gerçekleşir.

3-Yeni tanışılan insan iki yanağından öpülür (?!)

Şimdi , ilk kısımda iki yabancı insanın edebiynen seviyeli bi tanışmasını izledik , burda bi problem yok.

İkinci durum benim favorimdir,hayat felsefemin temelidir (midir bilmiyorum),öyledir yani.Elini uzatırsın , 'meraba ben şu şu , hehe memnun oldum ' dersin.Şahsen bu söylediğimde samimiysem elini bırakırken diğer elimle de pekiştiririm , öyle de sevecenimdir (sevdim mi tam severim) ha değilsem de değilimdir konumuz bu değil.Fakat işte bu kısımda da çeşitli sorunlar meydana çıkar:

Ben elimi uzatırım elim havada kalır mesela.Hayatta en korktuğum şeylerdendir elin havada kalması.Ne kadar rencide edici bi durumdur o.Böyle toplumdan dışlanırsın,o el havada kaldı ya herkes sana bakar ve yuhlamaya başlar allah belanı versin senin gibi insanın.(sakinim)

Yahut sen elini uzatırsın ama karşıdakinin tercihi bu yönde değildir , öpme eğilimindedir.Sen elini uzatırsın o öpecekken vazgeçer , senin onu öpmek istemediğini düşünür ve bi afallar orda , bi salak olur , bakışları anlamsızlaşır , elini falan uzatmak ister olmaz , bayılır belki de bilmiyorum.O daha hızlı da davranabilir , bu sefer sen elini uzatırsın salak olursun 'la noliy'dersin içinden ,o arada bi öpücük bişey , el havada.Bayılanlar oladabilir tabii ki.

Bu üçüncü türün insanı , yani tanımadığı insanı uzanıp öpen insan kişisi.Ya şimdi darılmaca gücenmece yok , pek hazzetmiyorum ben.Bi dakka hemen suratını sallama , bi düşün niye.Bi düşün.Hadi ortak arkadaşımız var , onla samimisin , ordan gelen bi enerjiyle beni de öpmek istedin.Neden ki öpmek istedin.Sen tanımadığın insanı niye öpesin ki , tanışırken gerekli bişey midir öpmek.Bi adını öğreniyoruz diye dudak-yanak teması gerekli midir.Bir sürü cevaplanmamış soru.Hadi tamam alışkanlık belki her gördüğünü böyle iki yanaktan öpen bi insansındır da tanışmıyoruz biz o n'olucak?Yani bilmiyorum ki ben sende acaba bi hastalık var mı , ya da bende var da sana geçirmek istiyor muyum?Onu da geçtim , yani bak dönüp dolaşıp aynı yere geliyorum, daha bir dakika olmamış adını öğreneli, ne öpüyorsun ya?!

Bi de öperken ses çıkaran var 'ck,nck gibi (nasıl yazıya geçiyorsa)'bir de yanak değdiren var.Yanak değdirmek?Haydaa...

Her ülkenin her bölgenin kültürü farklıdır tabii ki , 'biz Türküz,sıcakkanlı ve konukseveriz,ille de öpücez'' mottosuyla yetişmişte olabilir insan , 'heeeeey dude , i'll kick your white ass' diyip bi sıkı sarılmayla da büyümüş olabilir.Ama türlü türlü insan var,herkesi de yanağından öpersen işimiz var.Diğ mi ama.Bak asma suratını.


İşte böyle.Tanışma esnasında bu tür bir kategori oluşu benim gözümde.Yanlış anlaşmalara mahal vermekten de bi hayli korkarım.'Öpücülerden mi acaba,öper mi ki,elimi uzatsam havada kalırmı,kalırsa nasıl manevra ederim,acaba başka yere mi baksam,ölsem mi ki ben...' gibi cümlelerle dolu olur kafam.Hadi diyelim bunu atlattık , ki diyelim tercihini öpmekten yana kullanan bi insan var karşımızda.Bunun da derdi edilir mi diyen olabilir ama , olur evet.Çok büyük derdi olur hem de.Dünya üzerinde her insanın başına en az bir kez gelmiş bi olay vardır,bilirsin.Birine uzanıp öpecekken,ya da sarılacakken , ikinizin de aynı yönden uzanması.Bu da kafaların tokuşması,bi kaç saniyelik delay , ve azami olarak french kiss e kayabilen sonuçlar doğurur.(French ini bilemem de , kendimi öpüşürken bulduğum olmuştur)(abartma tamam)

O aynı yönden gelinmesi ne pislik bir durumdur ama.Yeni tanışıyorsanız bir de hele.Balans yok ortamda , aynı taraftan geliyorsunuz,ve ikinizde inatçıysanız diğer tarafa çekilmiyorsunuz öyle kalırsınız.Ben o durumda terliyorum,sonra üşüyorum,utanıyorum kızarıyorum vs.Bi de kişinin piercingi sakalı varsa , saçımın bi tutamını ona armağan da ediyorum ki hay diyorum senin saçına...

Bütün bu bahsettiklerimin zamanı da büyük önem taşır tabii ki.Yaptığım araştırmalara göre , pastanın en büyük dilimi 'karşılıklı anlaşmazlıklar sonucu elde edilen kötü izlenim ' e ait.İstatistikler şu şekilde:

Toplumun %67 ' si farklı hamlelerden dolayı sağlıklı tanışma ve karşılaşma sorunlarına sahip.
Her 100 kişiden 82'si elinin havada kalmasından korkuyor.
Her 5 kişiden 2'si karşıdakinin yanağına soldan uzanıp öpüyor.Bu da demek oluyor ki diğer 3 kişi sağdan öpüyor , aradaki dengesizlik , trafiği aksatıyor , bayılmalara , ölümlere sebebiyet veriyor.

gibi gibi..

Kısacası,yeni tanışıyorsam elini sıkarım ,az biraz samimiyet varsa uzanır öperim , ama karşıdakini gözlemlerim nereden uzanıyorsa tersinden yönelirim ; lakin genelde sağdan uzanırım ,samimiysek de paldır küldür sarılırım farketmez , bir de sırtına bir iki kere pış pış şeklinde elimi vururum 'aslansın aslan' der gibi , çok sevecenimdir çünkü.
Bunu da anlatayım ki ilerde karşılaşırsak strese girmeyelim.Bak bi ,öpücü olan , evet sen , yapma bi daha tamam mı , hadi gel bi öpiyim gel , serseri.

2 yorum

Göksel dedi ki...

bir de gozunde gozluk varsa ve karsindaki opucu sinifindansa yaralanmalara yok acabiliyo. bir beteri daha varki opusecek olan iki kisininde gozluk takiyor olmasi. o zaman surattaki bazi hasarlarla beraber gozluklerde ziyan oluyor ki biz bunu istemiyoruz.. benim daglarda oynanan golfu buraya getirmemin sebebi budur. simdi herkes agzini acsin.. :D
cozum : eger gozlukle opuseceksen yerle 120 derece (bakis acisina gore 60 derece olarakta algilanabilir. bkz. 60+120=180;dogru aci) aci yapacak sekilde kafaya geriye dogru egim verilir. assa,yukari,ucgen+kare kombosu ile opusulur. gozluklerin temasi engellenir, herkes mutlu kalir.

ebruhu. dedi ki...

bak ben bunu tamamen atlamışım , müthiş bi bakış açısı.

çözüm de gayet etkili ama bence artizliğin lüzumu yok , çıkarın lan gözlükleri!