(Erteleye erteleye kaç gün geçmiş farkettim de ; dotadan kafayı kaldırıp bir oyun inceleme rehberi hazırlamak icabediyör.)
Evet.Bir rehbere başlamadan önce oyuna karar vermek gerekti ki bu belki de en zor kısmı oldu , sonuçta klasmanları farklı da olsa çok büyük isimler karşı karşıya geliyor.Göz nuru Diablo , efsane Star Craft , gepgeniş bir yelpaze WarCraft ...Aslında eski bir oyunu mu masaya yatırsam yoksa piyasayı gülümseten yeni bir oyunu mu ona da karar vermek güç. Nitekim Diablo 3 yolda , pes 2010 geliyor vs... Neyse lafı uzatmadan diyeceğim o ki ;

Hayatımın anlamı Red Alert'in 3. ve son oyunu , incelemeye açılmıştır , kutlu ola.

Command&Conquer Red Alert 3


Efendim , bilindiği üzere efsane Westwood Studios , Dune isimli babalar gibi bir oyunla
piyasada parladı , Red Alert sevdası ise insanlara elbetteki
Tiberian
Sun
ile aşılandı. Stüdyo üreticileri Red Alert'i müthiş bir üretim
aşamasından geçiremeseler de (zamane koşulları , teknolojik yeterlikler...) o
zamana göre allahsal bir oyun olarak bendenizin bilgisayarımsısında yer
edinmiştir. Albert Einstein'ın Chronosphere denen bir zaman makinesi yapıp
geçmişe gidip Hitler'i öldürmesi ve sonucunda Rusya'nın Avrupa devletlerini
teker teker fethetmeye başlaması üzerine kurulu oyundur bu.Red alert 2 de ilk
rus görevi pentagonu ve dünya ticaret merkezini yok etmektir mesela.İkinci oyun
da bir bu kadar büyük bir coşku görmüşse de , Westwood sevenler hazin bir duyum
alırlar.Westwood artık yoktur.''Eee nolucak şimdi?'' sesleri
yükselirkene Red Alert 3 ayağını güm güm vurarak gelmeye başlar
, bir Tauren edasıyla yaklaşır.Ama oyunseverleri bekleyen sürpriz ise
yapımcısının kim olduğudur.''Ea'' -ya kim olacağıdı.-
Eh, ilk başta bir hayli şaşırdık , nasıl olur lan tepkileri verdik , ve
beklemeye başladık.
Betası çıktı , ekran görüntüleri tek tek çıktı piyasaya
, ardarda küfür ettik ister istemez , çünkü Red Alert 3 , eskilerinden çok
farklı bir görünüm almış , 3D teknolojisinin allah bin belasını versin , Ea
sports u da kutlarım bok etmişiniz oyunu lan! Oyuncak gibi olmuş , hiç olmuş mu
, askerler oyun hamuru gibi tanklar desen playskool oyuncağı , rengarenk , bir
garip. Şuna bak bi.Ne bu ya , Roller Coaster Tycoon oynuyoruz biz
çünkü.





Oyunun grafikleri bu şekilde bir evrim geçirmişken , kadro oldukça genişlemiş olarak karşımıza çıkıyor.Kabaca söylemek gerekirse ne kadar seksi , güzel model varsa toplamışlar kadroya , bir bilgisayar oyununu dinamik tutmak adına yapılan en adice şey belki de.Onu yapacağına , tamam biz de seviyoruz görsellik de , onu yapma mesela , grafiklerde eskisi gibi kalsın ,sen o paraya bir expansion pack çıkar ne bileyim bi fan package çıkar , daha verimli daha güzel olsun her şey. Olmasın mı yani.

Neyse buradan rengarek epic launch trailer a ulaşabilirsiniz.

Oyuna dair içimde aşk beslediğim en önemli şeyler zaten Hell March ve oyun içi repliklerdir. Hell March 3 bir çıldırmış , elektronik mi rock mı olacağına karar verememiş , ama hell march işte ne denilebilir ki.Bir de gözlere kulaklara şenlik remix videosu hazırlanmış ki ona da bayılmamak elde değil.Tanya hatunu dünyanın en güzel bayanı ilan edilmiştir kanaatimce , ben böyle müthiş bir güzellik görmedim hayatımda.Hiç de abartmıyorum.Al sana google ödevi.Jenny McCarthy , gerçi Remix de de görülüyor.Bir de videodaki kadro zenginliğine bakınız. J.K.Simmons,Tim Curry , Peter Stormare ( Prison Break'teki Abruzzi diyelim) falan filan , + hatunlar. ((Empire of the Rising Sun imparatoru gülüşüne hasta oldum.)

**Evet.Empire of the Rising Sun.Çekik gözlü dostlarımız da yeni oyunda yerlerini alırlar böylece.Sonuçta Amerika , Sovyetler vs Chronosphere ile kafayı bozmuşken onlara oldukça geniş bir alan kalıyor.Mechalar var tabii , katanalı saldırganlar var..Hikayedeki samuray amca müthiş karizmasıyla yakışmış oyuna , Japonların oyuna dahil oluşuna + rep.Nippon Banzai!


**Red Alert mizahı diye bir kültür oluşmuş meğerse.Oyun içi replikleri kastediyorum."mercury rising" , "electrician on the field" gibi enteresan replikler fazla yer almıyor bu yapımda. Training Skirmish de tanklar sizi yönlendiriyor şunu yap bunu yap -adı üstünde-orada birbirlerine giriyorlar diğer ülkelerin tankları sovyet tankını eziyor,taşak geçiyor bomblıyor o da'oouucchh'' tepkisi veriyor , hahaha ne kadar eğlendirdin bizi electronic arts ömürsün ayol.


**Legodan evler gibi duran binalar olsa da patlama , çatlama , duman gibi efektler yeni nesil bir oyuna yakışır derecede.tabi bu efektleri hakkıyla görmek de iyi bir ekran kartı istiyor.Bu arada Su efektleri de inanılmaz olmuş.(Sadece Star craft , Diablo , Dota falan oynadığınız 64 mb bir ekran kartınız varsa abinizin laptop ıyla oynamak zorundasınız yani)


**Sovyet aşşağılayıcılığı değil taşak geçilmesi had safhaya çıkmış , kısa filmlerden olsun oyun esnasında olsun anlaşılacak cinsten.

**Rekuayrmınts : yedi cigabayt boş yer. oldu mu? olmadı.

İşletim Sistemi:Windows XP (32bit)/Windows Vista (32/64bit)
İşlemci:2.0 GHz (Intel Pentium 4; AMD Athlon 2000+; Multiple Cores) / Vista: 2.2 GHz (Intel Pentium 4/AMD Athlon 2200+/Multiple Cores)
Ram: 1 GB RAM (Windows Vista 1.5 GB RAM)
Ekran Kartı:NVIDIA GeForce 6800 GT / ATI Radeon 9800 Pro (Windows Vista'da ATI Radeon X800 Pro) veya daha iyi bir ekran kartı
Boş Alan: 6 GB disk alanı


**Hatunlar


**Zeplinleri , paraşütle asker inmesini özlemişim de arkadaş paraşütle ayı iniyor ya! Ayı!


**Üç seçeneğin var oynamak için , diğer oyundaki gibi Amerika olayım özel silahım paraşütle asker indirme olsun , Fransa'yı alayım şu olsun onu alayım bu olsun yok.Kısıtlı yani.Ve olabildiğince kasmışlar sanıyorum ki normal şartlar altında hard seviyede eşşekler gibi kastırıyor.


**CO-OP modu! İnternet üzerinden arkadaşınla aynı senaryoyu oyna. E bak bu güzel şimdi.


**''New constructions options'' ''Building..'' ''Construction Complete'' '' Insufficient Funds'' ''Our Bases under attack!'' ... Özlenmiş , özlenecek.


**Toplarsak , Red Alert ruhuna ters , grafikleriyle bir savaş oyunu olmaktan çıkan ; müzikleri , sinematiklerdeki oyuncu kadrosu , bazı görünüm efektler , co-op seçenekleri dışında pek bir olayı olmayan oyun olmuştur. Red Alert 3 lan! diye heyecan yapmaya hiç de gerek yokmuş meğerse.

Star Craft 2'yi heyecanla beklerken yapılacak değil yapılmayacak şey Red Alert 3 oynamak olacaktır , 2yi kurun arkadaşım. Esen kalın!


Eski Grafiklerine Kurban Olurum!

5 yorum

Daçe dedi ki...

öncelikle oyun incelemesi için teşekkür ediyorum, bi de red alert 3 incelemesi ki çocukluğumun oyunudur.

yok lan yok değildir. şimdi yanlış olmasın ama 1 kere oynamamışımdır ra3'ü. bu incelemeden sonra da almam zaten :D "level hit"lik oyun beklerken itin gtüne sokmuşsun, ama hak ettiyse tebrik ederim.

şurda beni bitiren yer vardı:
"**Zeplinleri , paraşütle asker inmesini özlemişim de arkadaş paraşütle ayı iniyor ya! Ayı!"

neyse sonuç olarak oyuna değil ama incelemene "level hit" diyorum ve yeni incelemeler için bekliyorum. efendim sağlıcakla kalınız..

daçe. (blog hayatının en uzun yorumu olarak bir altın, iki gümüş madaly..)

ebruhu. dedi ki...

ouu ne demek ne demek ben teşekkür ederim , şuradaki terminolojiyi çözebilen anlayabilen insanlar olur da ben yazmam mı!

(+blog hayatının en gaza getirici yorumu)

ama ben etkilemiş olmayayım , o videolardan falan etkilenmişsen kesinlikle bi beta bi bişey oynamalısın.hatta bir inceleme de senden almalıyız :D

Daçe dedi ki...

valla bunu değil de mesela tiberium wars falan incelemesi yazarım. ya da yok onu da yazmam, bambaşka bi oyun da yazabilirim. neyse yazın çok sıkılıcam nası olsa, illa bi oyun incelemesi yazarım. sen daha yaz yeni incelemeler, ben de yazarım elbet gaza gelip..

Daçe dedi ki...

ha bir de öncelikle

bkz1: http://dacederki.blogspot.com/2009/02/save-1-last-bronx.html

bk2: http://dacederki.blogspot.com/2009/04/frp-tadnda-hazrlk.html

bunlar da "ön" inceleme olmuş olsun:P

ebruhu. dedi ki...

bir atari bir sega esintisi geldi buralara doğru.
öyle de gaza geldim , blogumun adını değiştirmem an meselesi , 8bit falan.
haydi bakalım.