La Havle

Sabah saat 9'da tamirat yapılmaz. Sabah saat 9'da mermer sökülmez. Sabah saat 9'da matkapla duvara girişilmez. Sabah saat 9'da yapılacak şey bellidir.

Bir apartmanda yaşıyorsan eğer, belli başlı yazısız kontratlar vardır. Bunları birinin gelip söylemesine lüzum da olmamalı bana kalırsa. Azıcık aklın fikrin varsa, insanların uyuyor olabileceğine, hastaların dinleniyor olabileceğine, bu tarz şeylerin olma ihtimaline kanaat getirebilmen gerekir.

Lafım çalışanlara değil, onlara da talimat geliyor sonuçta. Yahut en kısa zamanda bitirmeleri gerekiyor işlerini. Anlaşılabilir bir durum. Ama bu talimatı veren insanın saygısından şüphe ederim. Bir inşaat sırasında, yapının etrafını mavi muşambayla çevirirler ya, onun için bile "çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" yazıyorlar. Ama sen, apartmanı başımıza yıktırttın, özürü falanı geçtim nasıl olsa bir işimize yaramıyor, bari biraz anlayışlı davran da şu çalışmayı öğle saatlerine çek.

Dakikada kırk matkap darbesi ile katatonik bir hal aldı bünyem.

Geçen gün yemek sipariş ettim, bekliyorum bekliyorum yok. Sonra telefonla aradılar, daire numarasını karıştırıp, bir alt zile basmışlar. Bastıkları zil de bu şantiye kılıklı evin zili. Ve adam, sadece zile yanlış basıldığı için, siparişi getiren arkadaşı azarlamış: "Daha dikkatli olsanıza yahu!" Ne bu şimdi, şaka mı? Sen günlerdir insanları uykularından uyandır, sabahın köründe başlarını ağrıt, inşaat pisliklerini apartman boşluğuna yığ, bir "kusura bakmayın" ı esirge; ama bir yanlış için bas paparayı. Yok daha neler.

Ne acayip insanlar var ya.

(Yazıyı yazarken Black and Decker - Şarjlı ve Darbeli çalıyordu.)


Sakinleşsek.

2 yorum

Must. dedi ki...

- Bu saatte gürültü yapılır mı?
- Bu saate kadar uyunur mu?
..

Etraf saygısız dolu. Tahammül eşiğimiz boyumuzu aşıyor. Keşke aşmasa.

GK dedi ki...

apartman komşuluğu en yakın 2.derece "birlikte yaşam" sayılır aslında ve insanlar nasıl kendilerine ait kısımda ailelerine saygılı ise bir duvar ötesindeki insana da o derece saygılı olmak zorundadır. yazılı olmayan kurallar bunu gerektirir fakat bizde daire sahibi olan herkes bi cumhuriyet olup bağımsızlık ilan ettiğinden kimse kimseyi umursamıyor. o yüzden müstakil ev idealdir bizim gibi başına buyruk keyfe keder milletlere.